Obiective si Trasee Turistice

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop este situata la o altitudine de 640 m si la o distanta de aproximativ 15 km de localitatea Hateg, veche de 500 de ani, adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cat si icoanele pictate de parintele Arsenie Boca, de numele caruia se leaga renasterea acestei manastiri.Manastirea Prislop a fost construita de Parintele Nicodim in stilul Triconc, ulterior anctificat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.Situata in apropierea satului Silvasu de Sus din judetul Hunedoara, Manastirea Prislop reprezinta, de aproape sapte secole, unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.Parintele Arsenie Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910 din parinti crestini ortodocsi, Iosif si Crestina,(Cristina) în satul Vata de Sus din Tara Zarandului, în partea de sud a Muntilor Apuseni, sat ce apartine comunei Vata de Jos.In data de 25 noiembrie 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il randuieste staret. Parintele Arsenie Boca slujeste ca staret al Manastirii Prislop vreme de doi ani. In anul 1950, manastirea primeste o obste de maici, iar parintele este randuit duhovnic.Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop. La mormant, linistea cuprinde toate. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti. Oare cine nu a auzit despre minunatele cuvinte ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, ori despre viata lui duhovniceasca ?!

Manastirea-Prislop

 

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat (38.138 ha) a fost infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva – Gemenele (1.840 ha). In anul 1979 a fost declarat „Rezervatie a Biosferei”. Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare – 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care amintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).

Flora Muntilor Retezat, renumita pentru diversitatea floristica, adaposteste aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute in Romania, specii endemice cum ar fi hieracium, draba dorneri, lilium janke, pinus cembra (zambru-relict glaciar), larix deciduacte, specii de orhidee, argintica (dryas octopetala), floarea de colt, si altele.

Floare-de-Colt-RetezatMarmota-RetezatCapra-Neagra-Retezat

 

Fauna ocrotita: capra neagra, marmota, cocosul de munte, vulturul plesuv sur, vulturul plesuv brun, precum si alte specii.

Trasee Turistice

De la Pensiunea Sarmis se pot face numeroase trasee turistice in Parcul National Retezat, dintre care aminitim:

  • Cascada Loloaia
  • Cabana Pietrele
  • Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din tara, 10 ha, lungime 550 m, latime medie 160 m, adancimea max. 15.5 m, volum 625000 m³; este alimentat de 5 izvoare principale
  • Varful Peleaga (2509m), cel mai mare din Muntii Retezat si al saselea varf muntos din Romania
  • Varful Retezat (2484m)
  • Lacul Stanisoara
  • Lacul Galesu
  • Lacul Zanoaga, cel mai adanc din Muntii Retezat, 29 m

cascada_mlaculbucura_mTaul AgatatMuntii Retezat

 

Durata traseelor turistice este diferita, timpul real depinde de conditia fizica si pregatirea fiecarui turist.

Cetati si Castele

Cetatea Colt – dateaza de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitorita de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolica si si-a schimbat numele în Kendeffy.
Cetatea se afla pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul judetean DJ 686, la intrarea pe valea Râusorului si la 3 km distanta de satul Râu de Mori.
Datorita aspectului cetatii si toponimiei locurilor, se presupune ca acesta ar fi sursa de inspiratie a romanului „Castelul din Carpati” de Jules Verne. Actualmente este este un asezamant monastic aflat la inceputurile sale. S-a instalat in ruina bisericii de la Suseni (Colt), in imediata vecinatate a cetatii Colt.

Sarmizegetusa Regia (= cea regeasca), situata în satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane. Toponimul Sarmizegetusa a aparut în inscriptiile antice si la autorii antici (pâna în sec. al VII-lea) si în alte variante (cu inscriptionare în elina si latina). Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea sase citadele.

Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac înfrânt de Imperiul Roman in timpul domniei de împaratul Traian. Dupa înfrângerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au început sa darâme cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Împaratul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa. Astazi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla comuna Sarmizegetusa. Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa – pe teritoriul comunei Sarmizegetusa se gasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa . Asezarea a fost intemeiata intre anii 108 – 110, primind rangul de colonie, iar in secolul III pe acela de Metropolis. Cu o populatie de aprox. 15000 – 20000 locuitori, a reprezentat un centru mlitar, politic si economic de prim rang pana in anul 271, cand orasul este parasit de oficilitatile romane.

Castelul Santamaria Orlea – castelul este plasat pe teritoriul comunei Santamaria Orlea, localitate daruita de Ioan Corvin de Huniade fiilor lui Ioan Cande. Construit pe malul Raului Mare in secolul XVI, este monumentul cel mai bine pastrat din zona.

Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania. A fost ridicat în secolul XV de catre Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întarituri, pe o stânca la picioarele careia curge pârâul Zlasti. Este o constructie impunatoare, cu acoperisuri înalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite. Castelul a fost restaurat si transformat în muzeu.

Fiind una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste în timpul acestuia însemnate transformari. El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic întarit. Cu trecerea anilor, diversii stapâni ai castelului i-au modificat înfatisarea, îmbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Galeria si donjonul – ultimul turn de aparare (turnul „Ne boisa” = Nu te teme), ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano (dupa numele lui Ioan de Capistrano, un vestit calugar de la curtea castelului) reprezinta câteva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încapere de receptii), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate si Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Româneasca si Vasile Lupu din Moldova). În aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca îsi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (Corvini). În curtea castelului, alaturi de capela zidita tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se afla o fântâna adânca de 30 de metri. Conform legendelor, aceasta fântâna ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Dar dupa 15 ani de truda, când au terminat fântâna, stapânii nu s-au tinut de cuvânt. Se spunea ca inscriptia de pe zidul fântânii inseamna „Apa ai, inima n-ai”. În realitate, continutul descifrat de specialisti este Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, în cetatea de lânga biserica.

Cetatea Devei este o cetate aflata pe un deal vulcanic de pe teritoriul orasului Deva, România. Ea dateaza din anul 1269. În anul 1784, în timpul rascoalei lui Horea, stapânii cettaii au opus rezistenta atacurilor iobagilor si minerilor din Muntii Apuseni. Aceasta este asezata pe dealul la poalele caruia se întinde orasul Deva. Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit în secolul XVI cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare prevalent baroca în sec. XVIII, când i se adauga o scara monumentala dispre parc si un balcon.

Astazi Cetatea Devei este in plina restaurare, cetatea fiind distrusa aproape integral în urma unei explozii produse în anul 1849 în magazia cu praf de pusca a fortaretei.
Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa. Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia. Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005.

Cetatea-ColtUlpia-Traiana-SarmizegetusaSantamarie-Orlea

Biserici

Biserica Densus – construita in secolele XI – XII pe un vechi sit roman datand din secolul IV, in stil romanic tarziu, cu o valoroasa picture murala. Materialele de constructie au provenit de la vechea capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO.

Biserica Santamaria Orlea – a fost construita in 1311 (1270 dupa alte surse) in stil roman. Frescele cu caracter bizantin dateaza de la sfarsitul secolului XIV. Astazi este biserica reformata.

Manastirea Prislop – a fost ridicata in secolul XIV de catre Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran. A fost refacuta in 1564 de Domnita Zamfira, care este inmormantata aici. Actualmente functioneaza si ca liceu teologic pentru calugarite.

Manastirea-PrislopBiserica-DensusBiserica-Santamarie-Orlea

Rezervatii

Rezervatia de zimbri Hateg – la 3 Km de orasul Hateg, cea mai renumita rezervatie de zimbri.

Rezervatia naturala „GEOPARCUL DINOZAURILOR TARA HATEGULUI” – are o suprafata de 102.392 ha, iar factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic superior. Dinozaurii pitici din Tara Hategului sunt unici in lume, si au fost larg mediatizati in plan national si international. Importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, in special, uriasului reptil zburator Hatzegopteryx tambema, din grupul pterosaurilor.

Parcul dendrologic Simeria situat la 30 de km de Hateg, situat pe malul raului Mures, intr-un cadru natural deosebit , ofera vizitatorilor numeroase peisaje unicat cu arbori exotici rari ,lacuri si izvoare ,arbori giganti ,poieni,compozitii arhitecturale originale,toate intr-un reconfortant cadru natural de padure-parc.

Rezervatia-de-Zimbrii-HategGeoparcul-Dinozaurilor-HategParcul-Dendrologic-Simeria